Hem » TYGER » MODETYGER » MATERIAL » Lin » Tvåfärgad Laxskivling från Flora L
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Agnes Skjorta

Specifikationer

Linnetyg med mönster inspirerat av mikroskopiska bilder på svampar!

Flik2

 

Tvåfärgad Laxskivling från Flora L

1 2 3 4 5
(0/5) Bli först med att betygsätta.

Visste du att över 90% av markväxterna lever i symbios med svampar? Laccaria bicolor, eller tvåfärgad laxskivling på svenska, är en sådan fördelaktig svamp som samverkar med trädrötter i skogsjord för att bilda svamprötter, även kallad mycorrhizae.

Mönstret Laccaria Bicolor Hyphae är baserat på riktigt inzoomade delar av denna svamps "nerver", dess nätverk av tunna celler - ett helt fantastiskt sätt att inspireras till ett mönster! Mönstret skapas genom att repetera dessa bilder och trycks sedan digitalt på tunnt linnetyg i rostig orange och bruten svart. Du kan läsa mer om hur mönstret skapas nedan!

Tyget vävs i Belarus, trycks i Litauen och är OEKO-TEX-certifierat. Tyget passar till skjortor, byxor, klänningar - men även till kuddar och gardiner!

Material: 100% lin
Bredd: 140cm
Vikt: 150g/m2
Tvättråd: -
5-9% krympmån

Liksom andra mykorrhizasvampar bildar Laccaria bicolor omfattande nätverk av tunna celler, kallade hyfer. Hyphal-nätverket förvärvar näringsämnen från jorden och överför det till växten i utbyte mot socker. Detta näringsutbyte gynnar tillväxten av både växten och det svampiga underjordiska nätverket samt fruktkroppsformationen (svamparna vi plockar) ovan jord.

Vi lade Laccaria-hyfer under mikroskopet och färgade dem med ett färgämne som heter Uvitex. UVitex är fluorescerande och binder till kitin, vilket är en typisk komponent i svampcellväggen. De färgade hyferna betraktades under ett konfokalmikroskop. Hyferna är cirka 1000 gånger förstorade. Hyphal-strukturen består av långa rör som innehåller septa (tvärväggar) och klämanslutningar som hjälper till att leverera kärnor till varje hyfa-segment. Septa och klämanslutningar är de ljusare områdena på hyferna.

OBS! Det är svårt att återge verklig färg, vill du veta exakt färgnyans, be oss skicka ett tygprov genom att maila namn och address till trean@tygverket.se. Du kan även beställa minst 10 cm (0.1m) av de flesta av våra tyger för att få mer av en känsla hur tyget faller.

599 :- /m
Artikelnamn: Tvåfärgad Laxskivling från Flora L
Artnr: T.3.EF.FL. Tvåfärgad Laxskivling