PERSONUPPGIFTSPOLICY TYGVERKET

1. Introduktion
Denna informationstext förklarar hur Tygverket hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder sig till dig som:
• Är kund hos oss - handlar i butiken och på nätet, beställer tjänster eller anmäler intressebevakning
• Besöker vår hemsida eller plattformar i sociala medier
• På annat sätt kommunicerar med oss, te x via vår kundtjänst
Vi uppmuntrar dig att läsa igenom informationen noggrant. Om du har några frågor om hur dina personuppgifter hanteras är du välkommen att kontakta oss. Våra kontaktuppgifter finns i slutet av denna informationstext.

2. Vad är personuppgifter?
Personuppgifter är all information som direkt eller indirekt (dvs. tillsammans med andra uppgifter) kan kopplas till dig, t ex namn, bild, personnummer, IP-adress, samt köphistorik.

3. Vilka personuppgifter behandlar vi och varför?
I det här avsnittet förklarar vi vilka personuppgifter vi behandlar, varför de används, hur länge vi sparar dem och vilken laglig grund det har.

3.1. När du handlar hos oss på nätet, beställer i ateljén eller lämnar intresseanmälningar behandlar vi följande uppgifter om dig som du själv lämnat till oss.
• Namn och kontaktuppgifter
• Ditt personnummer vid fakturering eller signaturköp

Vi hanterar dina personuppgifter för att kunna:
• hantera och leverera de varor och tjänster du beställt
• meddela dig om färdigställda beställningar, varor som kommit in i butik eller
annan information som du önskat, tex via sms eller epost.
• ta betalt för de varor du beställt
• förhindra bedrägerier i samband med kortbetalning
• för marknadsföring av våra tjänster och varor, tex via epost

Rättslig grund för hanteringen: Fullgörande av avtal
Lagringstid: Max 3 år, 7 år vid fakturering enligt bokföringslagen.

3.2. Reklamation: När du önskar reklamera en vara eller en tjänst hanterar vi:
• Namn och kontaktuppgifter du själv lämnar till oss, betalningsinformation,
ärendehistorik, och kontouppgifter.
• Uppgifter om grunden för ditt ersättningsanspråk
• Handlingar och produkter du bifogar, tex kvitton, tyg

Vi hanterar dina uppgifter för att kunna:
• Hantera och bedöma ditt ersättningsanpråk
• Betala tillbaka relevanta summor

Rättslig grund för hanteringen: Fullgörande av avtal
Lagringstid: 7 år

3.3 Användarkonto
När du har ett användarkonto administrerar vi:

• Uppgifter om ditt konto, såsom användarnamn och lösenord.
• Köphistorik, senaste inloggning

Vi hanterar dina uppgifter för att kunna:
• Administrera ditt inloggningskonto
• Kontakta dig med information och/eller erbjudanden

Rättslig grund: Fullgörande av avtal
Lagringstid: Vi sparar dina uppgifter så länge du använder ditt konto, och sedan upp till 5 år efter sista inloggning.

3.4 När du kommunicerar med oss
Du kan kommunicera med oss på Tygverket på flera olika sätt. Via mail, samtal eller sociala medier.
När du kommunicerar med oss hanterar vi uppgifter om dig som du själv lämnar till oss:
• Namn och kontaktuppgifter
• Information om ditt ärende eller fråga
Vi hanterar dina uppgifter för att kunna:
• Besvara dina frågor och hjälpa dig med ditt ärende
• Avhjälpa fel, hantera klagomål och frågor om tex hittegods

Rättslig grund: Vi hanterar dina uppgifter med stöd av intresseavvägning för vårt och ditt berättigade intresse av att hantera ditt ärende.
Lagringstid: Vi sparar dina uppgifter i upp till ett år för att kunna spåra din kommunikation med oss.

3.5 Skyldighet enligt lag
Utöver vad som beskrivs i punkterna ovan hanterar vi i vissa fall dina uppgifter när vi är skyldiga enligt lag på grund av vår bokföringsskyldighet.
Rättslig grund: När vi hanterar dina uppgifter utifrån laglig skyldighet gör vi det med stöd av rättslig skyldighet
Lagringstid: 7 år enligt bokföringslagen

4. Hur länge sparar vi dina uppgifter
Dina uppgifter lagras så länge det behövs för att uppfylla ändamålen med hanteringen eller så länge det krävs enligt lagen. Därefter raderas dina uppgifter eller avidentifieras så att de inte längre kan kopplas till dig. Under punkt tre kan du läsa mer om hur länge dina uppgifter sparas i förhållande till vad du gör på Tygverket.

5. Cookies
Vi använder cookies och här kan du läsa mer om hur de används på vår sida. Vi använder cookies för att se vilka varor som är mest populära och för att se webbhistoriken. Inga personuppgifter sparas, och inga personuppgifter skickas vidare till Google Analytics eller tredje part.
Du kan inaktivera cookies i din webbläsare om du vill förhindra dessa. Observera att vissa funktioner inte fungerar om cookies inaktiveras, som t.ex. varukorgen om du stänger din webbläsare.
Här finns beskrivning om hur du går tillväga för inaktivera cookies:
Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=sv
Internet Explorer: https://support.microsoft.com/sv-se/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies
Firefox: https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences
Safari: http://support.apple.com/kb/PH11913
Opera: http://www.opera.com/browser/tutorials/security/privacy/
iPhone/iPad: http://support.apple.com/kb/HT1677
Android: http://timeread.hubpages.com/hub/How-to-delete-internet-cookies-on-your-Droid-or-any-Android-device
Windows Phone: http://www.windowsphone.com/en-us/how-to/wp7/web/changing-privacy-and-other-browser-settings

Vad är cookies?
Cookies är små textfiler som en webbplats lagrar på din dator. En cookie innehåller normalt namnet på webbplatsen från vilken cookien kommer ifrån, cookiens ”livslängd” (dvs. hur länge den kommer att finnas kvar på din enhet) och ett värde, vilket vanligen är en slumpmässigt genererad siffra.
Cookies används för att göra webbplatser effektivare, men också för att skicka information till den som äger webbplatsen, tex om vilka produkter som är populära. Cookies gör det också möjligt att särskilja olika användare och ge varje användare en personligare och mer positiv upplevelse av besöket på webbplatsen. Tex att man kan vara inloggad direkt när man surfar in på sidan.
Cookies kan inte skada din dator. De innehåller ingen konfidentiell information såsom din e-postadress eller dina kortuppgifter.

Vilka typer av cookies använder vi?
Det finns två olika typer av cookies på webbplatsen:
• Förstapartscookies, dvs. cookies som vår webbplats använder för att ge dig en bra användarupplevelse. Till exempel för att spara artiklar i din varukorg eller för att visa dig nya produkter som kommit in efter ditt senaste besök.
• Tredjepartscookies, dvs. cookies som tillhör en annan domän än den som visas i adressfältet. Tredjepartscookies gör det möjligt att spåra användarens webbhistorik. Våra tredjepartscookies kommer från Facebook och Google.
- Facebook: används för att identifiera Facebookanvändare och integrera Facebook på vår sida i form av en ”Gilla”-knapp.
- Google: används för att analysera hur vår sida används, dvs vilka sidor som besöks mest och vilka sökord som leder användare till oss.

Google Analytics
Vi använder verktyget ”Google Analytics” för att samla in information om hur webbplatsen används. Google Analytics samlar in information om hur ofta en besökare besöker webbplatsen och vilka andra webbplatser besökaren har använt innan sitt besök på webbplatsen. Vi använder informationen för att förbättra webbplatsens tekniska prestanda, optimera webbplatsfunktioner, förbättra din upplevelse på webbplatsen, anpassa webbplatsen efter dina intressen och behov samt göra det enklare att använda webbplatsen. Google Analytics samlar in den IP-adress som tilldelas dig det datum som du besöker webbplatsen. Vi sammanför inte information som samlats in med hjälp av Google Analytics med personligt identifierbar information. Googles möjligheter att använda och dela information som samlats in med hjälp av Google Analytics om ditt besök på vår webbplats begränsas av Google Analytics användarvillkor som finns på: http://www.google.com/analytics/terms/us.html, och Googles integritetspolicy som finns på: http://www.google.com/intl/en/policies/privacy/. Du kan förhindra att Google Analytics känner igen dig vid återkommande besök på webbplatsen genom att inaktivera cookies i din webbläsare (se länk ovan).

6. Utlämning till tredje part
Tygverket säljer aldrig personuppgifter men de kan komma att lämnas ut i följande fall:
• Leverantörer som tillhandahåller IT-tjänster eller betalningstjänster.
• Din bank när du betalar med kort eller swish.
• Speditörer, för säker leverans av varor.

Mottagare som behandlar personuppgifter de fått från Tygverket ska ha ingått ett så kallat personuppgiftsbiträdesavtal med syftet att dina uppgifter ska behandlas på ett säkert sätt. När mottagaren har ett eget personuppgiftsansvar gäller deras integritetspolicy och information om personuppgiftsskydd.

7. Hur skyddar vi dina uppgifter?
I enlighet med dataskyddslagstiftningen och allmänna riktlinjer ser vi till att skydda dina uppgifter. Endast behöriga kommer in i systemen och endast de uppgifter som krävs för ändamålet används. Vi har rutiner och regler kring dataskydd för att hålla informationen säker.

8. Rättigheter
Enligt dataskyddslagstiftningen har du vissa rättigheter. Om du vill nyttja dessa är du välkommen att kontakta oss.
• Tillgång till dina uppgifter – du har rätt att få ta del av vilka uppgifter vi använder och varför.
• Begära rättelse – om dina uppgifter är felaktiga har du rätt att få dem rättade
• Begära radering – under vissa omständigheter kan begära att dina uppgifter raderas.
• Invända mot behandling för direkt marknadsföring eller mot behandling som stödjer sig på berättigat intresse.
• Dataportabilitet – du har rätt att få dina uppgifter du själv lämnat till oss flyttade till ett annat företag, myndighet eller organisation.


9. Du kan motsätta dig direkt marknadsföring
Tygverket använder ibland direkt marknadsföring via mail. Om du önskar avstå från sådana utskick kan du klicka på länken längst ner i våra utskick.

10. Kontaktuppgifter:
Tygverket/ Home & Fashion AB
Sankt Paulsgatan 19
118 46 Stockholm
Mail: richard(at)tygverket.se
Telefon: 08-7149911