2016-07-12
Zamina

Nu kommer det äntligen en sömnadsbeskrivning på hur du syr det populära babynestet!

Du behöver detta:

  • 1m tyg på 140-150cm bredd (2m om du vill blanda två stycken tyger eller om tyget har en bredd på ca 112cm)
  • Elefanttyg "Little Darling" 119:-/m
  • Randig manchester "Little Darling" 189:-/m (slut i lager)
  • Vadd på metervara 300g 2,5m 69:-/m 75cm bredd eller 2m på 150cm bredd 119:-/m
  • Snodd 3m 12:-/m
  • Kantband/snedslå ca: 2,6m 8:-/m
  • Dragsko 1st 9:-/st
  • Tjockt bomullsband till väskhandtag ca: 1,8m 29:-/m helt beroende på hur långa handtag du vill ha

 

Du börjar med att rita ut ditt mönster. Längden i mitten ska vara 75cm och bredden 60cm. Rita ut 60 cm i mitten och i nederkant. Markera sedan 15cm på varje sida i nederkant, då blir det 30cm kvar i mitten. Rita sedan ut 15cm rakt ner från mitten av de 15cm på varje sida. Nu har du mallarna för storleken, då är det bara rundningarna kvar.

Jag tyckte att det var lättast att vika mönsterdelen på mitten och använde mig av skräddarlinjalernas böjar för att få till rundningarna. Den stora rundningen upptill klippte jag till lite på frihand och tänkte på att jag inte ville ha den för fyrkantig.

Klipp sedan ut din mönsterdelen och lägg ut den på tyget.

Klipp ut båda delarna och sy sedan en raksöm runt hela delen men glöm inte att lämna en öppning så att du får in vadden och kommer åt att sy på kantbandet som blir nästa steg.

Klipp sedan hack runt de runda delarna så at de lägger sig fint och pressa sedan ut sömnsmånen.

Nu är det dags att sy på kantbandet. Jag valde att sy på en liten spetskant längs med som extra dekoration. Kan va bra att få med den pressade sömnsmånen i sömmen när du syr på kantbandet för att få sömmen extra stark.

Markera sedan ut 15cm från ytterkanten in mot mitten och rita sedan ut ett sträck som du kan sy efter och nåla lite så att tygerna sitter ihop. Sy sedan en raksöm längs med det utmarkerade sträcket. Detta är sömmen som separerar vaddkorven som kommer runt hela nästet och den platta vadden som bebisen kommer att ligga på.


Klipp sedan ut en bit av vadden i samma storlek som innermåttet. Jag tog dubbla lager av vadden så att det blir extra mjukt och skönt för bebisen.

Trä sedan i snodden igenom kantbandet med hjälp av en lagom stor säkerhetsnål.

Ungefär såhär ska det se ut när du kommit så långt. I detta steg sydde jag på väskbanden (om man vill ha det) med två sömmar på varje sida genom lagret av vadden som låg emellan. Det hjälper vadden att hålla sig lite på plats också.

Nu är det dags att trä igenom vaddkorven. Pilligaste momentet... Rulla den så kompakt som möjligt och rulla lite allt eftersom.

Trä igenom den så långt som du kan och trä sedan igenom handen från andra hållet och dra ut den till andra sidan.

Nåla sedan ihop öppningen.

Sy sedan ihop den med en raksöm. Jag tog användning av blixtlåspressarfoten för att komma så nära som möjligt (det var lite pilligt). Man kan självklart sy ihop det förhand också om man vill det eller sy ihop det med ett kantband men tänk då på att ta till lite extra band så att det räcker till det.

FÄRDIGT!