TIPS FRÅN VERKET

2019-06-11
Elmina

Nu har vi fyllt på med vaxdukar inför midsommar!

Om du har varit förbi våra butiker i Stockholm har du säkert sett att vi har många vaxdukar att välja mellan. Nu kan du hitta ett urval av våra finaste vaxdukar på Tygverket.se. 

Stjärna vaxdukOvan kan du se vår Stjärna Vaxduk i tre färgställningar. 

I vår webbshop hittar du våra vävda vaxdukar i bomull och lin med Akrylatbeläggning (även kallad CTC-belagda vaxdukar). I vår butik på St. Paulsgatan 19 kan du även hitta våra mer plastiga vaxdukar - speciellt bra för hobbyprojekt där en använder färg, lera eller lim. 

De vävda vaxdukarna kan tvättas i tvättmaskin på 30 grader C och har fantastisk struktur och fall.

Trekant Vaxduk

Ovan ser du Trekant Vaxduk i två färgställningar. I webbshoppen hittar du även Lin Vaxduk i 100% lin och fyra färgställningar.

Du kan nu beställa så lite som 10 cm av alla våra vaxdukar. Då kan du matcha med färgerna du har hemma och se skala och struktur. Om du endast vill se ett färgprov av vaxduken kan du maila ditt namn och address till oss på butik@tygverket.se så skickar vi ett prov! 

2019-06-05
Elmina

Just nu kan du hitta två kollektioner av gardintyger i vår webbshop: Zoe och Göran. När sommarens ljusa timmar börjar smyga sig på får vi fullt upp i vår sömnadsatelje! Vi syr bland annat upp måttbeställda gardiner, och därför vill vi tipsa om dessa vackra gardintyger. Zoe är ett tunnare gardintyg på mer än dubbel bredd (310cm) med mycket ljusinsläpp - så perfekt för att sy tunna, breda och luftiga gardiner. 

Bild av Zoe Inredningstyg

Med fantastisk naturlig struktur och färgskiftningar kan Zoe även kombineras med mörkläggningstyg i rum där en vill kunna stänga ut solen när den är som starkast. Zoe är tillverkat i 60% polyester och 40% lin, vilket ger dig känslan av linnegardiner utan att tyget skrynklar sig och får lite tyngre fall.

Bild av Göran Inredningstyg

Göran är även det ett gardintyg med fantastisk glans och struktur. På 140cm bredd är Göran tätare och har ett tyngre fall än Zoe, men kommer även det i flera färger med naturliga färgskiftningar. 

Du kan hitta Zoe, Göran och våra andra gardintyger i vår webbshop eller i vår butik på St. Paulsgatan 19 i Stockholm. Här kan du även beställa gardiner uppsydda i vår alldeles egna sömnadsateljé av våra erfarna sömmerskor Liliya och Kajsa!

 

 

2019-05-22
Elmina

Vi som jobbar på Tygverket syr mycket själva, och har nu plockat ut våra favoriter av verktyg och sybehör som gör varje sömnadsprojekt roligare och smidigare! 

Vi har väldigt stort utbud av sybehör av alla dess former. I våra butiker på St. Paulsgatan i Stockholm och i vår webbshop hittar du  knappnålar, säkerhetsnålar och synålar alltefter tycke och projekt. Vi har även flera olika saxar av olika märken och prisklasser samt en väldigt användbar saxslip för slitna saxblad. Nu kan du även hitta tvättmedel för ull och silke i vår webbshop som inte sliter på fibrerna eller torkar ut tyget. 

Vi har även nyligen fått in jättebra kalkerpapper som, tillsammans med en sporre, används till att markera insnitt, sömmar och sömsmåner när du syr efter köpta eller egenritade mönster. 

Du kan hitta alla våra speciellt rekommenderade produkter markerade med en röd rektangulär symbol med ett hjärta (se ovan). 
2019-04-24
Elmina

Inspirationskväll på Tygverket

Den 8 maj är du hjärtligt välkommen på Inspirationskväll hos oss på St Paulsgatan 19 i Stockholm!

Anton Sandqvist, grundaren av Sandqvist väskor, kommer hit och pratar om sin bok Heavy Duty Sewing, sömnad och väskor. Vår sömmerska Kajsa kommer att berätta om väsk- och accessoarsömnad i butiken och du kan dessutom ta en titt på våra nyinkomna sybehör!

Inspirationskväll

Onsdag 8/5
Tid: 17-19.00
Plats: Tygverket, St. Paulsgatan 19

Från Anton Sandqvists bok Heavy Duty Sewing som ger dig tips, råd och förslag på projekt!


NYTT I BUTIK & WEBBSHOP:

SYBEHÖR I PARTI & MINUT!

Lagom till inspirationskvällen den 8 maj kan du även hitta alla våra nya spännen, hyskor, blixtlås, karbinhakar och band i vår butik på St. Paulsgatan 19! Ett stort urval finns även i vår webbshop

 

2019-04-18
Elmina

Förra veckan klädde vår fantastiska tapetserare Anna denna pianopall för en kund. Med nya lager stoppning och nytt tyg i tryckt sammet fick en annars lite medfaren pianopall nytt liv!

Tyget heter "Montreal" och är en sammet från det engelska företaget Morris & Co. Detta, och många andra mönstrade och enfärgade sammetstyger, finns att se på St. Paulsgatan 3 eller 19 som beställningsvaror eller i butik. Du kan även hitta inredningssammet i vår webbshop här


Nytt i webbshop: 

Möbeltyger i parti & minut!

Nu har vi utökat och uppdaterat vårt utbud av möbel- och inredningstyger i vår webbshop. Om du har varit förbi våra butiker på St. Paulsgatan 3 & 19 i Stockholm har du säkert sett alla våra inredningstyger, men nu kan du hitta våra favoriter även på tygverket.se!

Vi har även skrivit ner lite extra information om slitstyrka och hur en väljer inredningstyg här

2019-03-28
Elmina

Lagom till att vi ställer om klockan till sommartid har vi nu fyllt på med många nyanser av mörkläggningstyger i vår webbshop! 

Dessa ligger på en bredd av 145 cm och draperas fantastiskt fint. Tygerna täcker solens strålar med upp till 92% men du kan även använda dem som foder till andra gardintyger, till exempel sammet, för att mörklägga helt. 

Kontakta oss gärna på butik@tygverket.se om du vill ha ett tygprov då nyanser på en datorskärm kan visa färger lite annorlunda. 

2019-03-19
Elmina

Nu kan du hitta våra nyinkomna tryckta och enfärgade trikåer i fantastiska kvaliteér i vår webbshop

Somriga tygerSomriga tyger 

Ovan: Tryckt chiffong och digitaltryckt badtrikå

Vi kan även tipsa om våra workshops i början på April i trikåsömnad och i att sy badkläder. Att sy i stretchiga tyger kan vara en rejäl utmaning om en är van vid vävda tyger med mindre stretch, men i dessa två workshops får du lära dig hur du väljer mönster, klipper ut och syr dina egna projekt. 


Tisdagen den 9 april kan du gå vår kurs Sy i Trikå med Kajsa klockan 18-22.00.


Kursen i Badkläder med Amanda är uppdelad på två tillfällen, 18-22.00 den 18 april med fortsättning den 15 april. Du kan läsa mer om alla våra workshops här

2019-03-14
Elmina

Nu kan du beställa våra fantastiska tryckta sammetstyger med härligt fall och glans från Jakobsdals Textil och enfärgad inredningssammet i massvis med färger!

Detta tryckta sammetstyg passar både till kläder och inredning. Med hög slitstyrka kan de användas till allt från en vårkappa, kuddfodral eller gardiner till möbeltapetsering. Viskosen i sammeten ger en fantastisk lyster och draperas gärna.

Nya inredningstyger i vår webbshopOvan kan du se ett urval av alla de nyanser och färger vi har i vår nya inredningssammet Palma!

 

2019-03-04
Elmina

TYGVERKET ❤ MÖNSTERFABRIKEN
Möt skaparna bakom Mönsterfabriken! Torsdag 7/3 kommer Anna och Sara till Tygverket på St Paulsgatan 3 för att berätta om vilka de är och svara på era frågor. Vi håller öppet till 20.00 och Mönsterfabriken är på plats från 17.00.
Hjärtligt välkomna!

Om du har varit förbi vår butik på St Paulsgatan 3 i Stockholm eller besökt vår webbshop har du säkert sett vårt nya tillskott – Mönster från Mönsterfabriken. Vi tycker det är jätteroligt att hitta nya sätt att inspirera till sömnadsprojekt, och dessa mönster gör verkligen det!

Om Mönsterfabriken
Vi har pratat med Sara Hallander, som tillsammans med Anna Sellstedt driver Mönsterfabriken, för att få veta lite mer om deras tankar bakom mönstren och modellerna. Mönsterfabriken är ett helt nytt varumärke som lanserade sin första kollektion av mönster på Sy & Hantverksfestivalen i Stockholm under hösten 2018. Med lång erfarenhet och intresse för sömnad och mönsterkonstruktion ville Anna och Sara skapa enkla modeller som ändå passar in i modebilden just nu – moderna klassiker helt enkelt!

Sara Hallander och Anna Sellstedt, i plagg sydda efter de egna mönstren!

Både Sara och Anna har lång erfarenhet av mönsterkonstruktion genom att arbeta som konsulter inom modekonfektion för många stora märken. Med detta som bakgrund har de skapat Mönsterfabriken och dess mönster som bygger på en mer rättfram syn på storlekar och passform. Då storlekar kan passa så pass olika beroende på vilket företag som säljer kläder och sömnadsmönster, har Anna och Sara istället utgått från så kallade primära och sekundära mått i sina mönster.

Primära mått är de en utgår från när det gäller att välja storlek på mönstret. För en skjorta eller topp blir det primära måttet bystmåttet medan stussvidden bestämmer vilken storlek en ska välja för byxor. Sekundära mått, å andra sidan, visar plaggets passform, hur modellen faller och ser ut uppsydd. Med enkla skärningar är mönstren gjorda för att kunna justeras och ändras efter egen smak och passform, så att de fungerar för olika säsonger och tyger.

Mönstren kostar 250-295:- och denna första kollektion är byxorna Maja och Sara och skjortorna Agnes och Cina. Dessutom finns även sommarfavoriten Anna, ett par hängselbyxor med fickor!
Sömnadsinstruktioner på svenska hittar du via en webblänk och kod som följer med mönstret. Anna och Sara jobbar just nu med att ta fram större storlekar på mönstren som är anpassade efter mer kurviga kroppsmått. Du kan hitta Mönsterfabrikens mönster här!

2019-01-18
Elmina

Omlottklänning av Kajsa på Tygverket

Kajsa har sytt en klänning i omlottmodell efter Burdas mönster 6384. Tyget är en italiensk viskoscrepe för 229:-/m och finns som mönstrad och enfärgad i vår butik på St Paulsgatan 19 och i vår webbshop!

I bakgrunden kan du se vår enfärgade bomullssammet för 399:-/m och vår nya mönstrade sammet i blå och bruna nyanser, dessa hittar du också i vår stora butik på St Paulsgatan 19. 

Livet är fodrat med acetatfoder och klänningen har ett dolt blixtlås bak. 

Här är några andra viskostyger från Italien - fantastiska tryck, struktur och fall perfekt för klänningar och blusar. 

  Varor som nämns i nyheten

2018-12-14

Denna vecka kan du hitta våra sybehör från Merchant & Mills i webbshoppen till 20% rabatt här.

I vår butik på St Paulsgatan 19 får du 20% rabatt på sybehör (ej metervara) när du köper ett  våra praktiska och fina syskrin!

Ofta när en tänker på sömnad och sömnadsprojekt glömmer en bort hur härligt det är att ha bra sybehör. Många av våra kunder (och vi som jobbar på Tygverket) planerar just nu vad vi ska sy under julledigheten. Blir det en nyårsklänning, pyssel och dekorationer, eller att sy klart det där projektet vi inte hunnit påbörja än?
Så, för de syprojekt vi kommer att ta itu med under jul och nyår har vi skapat en checklista - bra saker att ha som gör att projektet går som en dans!

Checklista för Julens Sömnadsprojekt:
- Vass tygsax: En vass sax gör stor skillnad!
- Mönsterpapper
- Måttband! 
- Knappnålar
- Symätsticka / Fiffikus: snabbt och enkelt att mäta ändringar i mönster och sömsmåner
- Rätt tråd: rätt färg och material
- Rätt symaskinsnål
- Skräddarlinjal: om du ändrar eller ritar egna mönster
- Textillim: för applikationer, pyssel och möbeltapetsering
- Skräddarkrita: för att markera sömmar på tyget

Om det är något du saknar, kan du hitta alla våra sybehör här, inklusive knappar, hyskor & hakar, tråd och mönster!

Sista dagen att beställa från vår webbshop för att få julklappen levererad innan julafton är måndag den 17 december. Vi skickar såklart ut beställningar efter detta, men vi kan inte garantera att de når dig innan julhelgen. 

2018-12-12

Nu kan du hitta ett urval av våra härliga jultyger i vår webbshop och i vår butik på St Paulsgatan 19 i Stockholm! Om du följer oss i social media såsom Instagram och Facebook har du säkert sett våra bilder och uppdateringar av sydda projekt och juliga nyheter. Om inte, följ oss gärna!

Vi har massvis med julklappar för både nybörjare och erfarna syentusiaster!
Oavsett vilket syprojekt en tar sig för är det fantastiskt att arbeta med bra verktyg, som en riktigt vass sax, måttband och knappnålar. Vi har även mönster från flera olika märken såsom the Assembly Line, Merchant & Mills och Kwik Sew. Du kan hitta våra sybehör från Merchant & Mills här, eller varför inte ge bort ett presentkort hos oss?

Sista dagen att beställa från vår webbshop för att få julklappen levererad innan julafton är måndag den 17 december. Vi skickar såklart ut beställningar efter detta, men vi kan inte garantera att de når dig innan julafton. 

2018-11-22

Den 23 november är det BLACK FRIDAY och då erbjuder Tygverket 20% rabatt i vår webbshop!*

Vi vill uppmuntra alla våra nuvarande och blivande kunder till kreativt skapande, lagning, återanvändning och syglädje så nu kan du ta del av vårt alldeles speciella Black Friday-erbjudande på massor av varor i vår webbshop! 

Erbjudandet gäller endast lagervaror i vår webshop, så länge lagret räcker eller från 00.00 fredagen den 23 november till och med tolvslaget mot lördagen den 24 november!

* Använd koden "BLACKFRIDAY" i vår webshop i kassan. Erbjudandet gäller bara köp i vår webbshop och ej för symaskiner, presentkort, workshops, beställningsvaror eller tjänster. 

 

 

2018-11-19

Som du säkert har sett så brukar vi som jobbar på Tygverket sy mycket själva och de senaste veckorna har du kunnat se Ingrid och Annas projekt i butiken på St Paulsgatan 19 i Stockholm.

Ingrid har sytt ett par kroppsnära manchesterbyxor med stora fickor fram med en matchande t-shirt i tunn, vävd ull - perfekt inför vinterns fallande temperaturer! 

T-shirt: Tygåtgången är längden en vill ha på T-shirten + längden på ärmen. Det finns flera ulltyger att välja mellan i våra butiker och webbshop och just det här tyget kostar 249:-/m. En liten bit muddväv behövs även till halsringningen. 

Byxor: Tygåtgången är ca 1,5m. Just detta manchestertyg kostar 229:-/m och kan hittas i vår butik på St Paulsgatan 19 i Stockholm och i vår webbshop, var vi har flera olika manchestertyger från 199:-/m till 499:-/m.

Anna har sytt en tunn topp i stretchig spets fodrad med vår viskosjersey - en tunn och kroppsnära modell sydd efter Kwik Sew-mönstret K4069. Tyget är en stretchspets i viskos från Italien och kostar 229:-/m.

Tygåtgång: 0,6 m viskosjersey för foder, 1,3m spetstyg.
Du kan hitta många olika spetstyger i flera olika färger via vår webbshop eller i våra butiker!

2018-10-24

Vi har ingen egen monter på Sy och hantverksfestivalen i Stockolm i helgen, den 26-27 oktober, men vi är med på ett hörn ändå! Ni hittar Amanda i JUKI Sveriges monter (B02:35). Med sig har hon favorittyger från Liberty, sybehör och mönster till försäljning. Så kom förbi och prata symaskiner och sömnad. Hoppas vi ses!Tygverket är stolta återförsäljare av JUKIs symaskiner. JUKI är ett japanskt märke som länge har varigt ledande inom industri- och ateljésömnad. Ni hittar symaskinerna i butiken på S:t Paulsgatan 3 och i vår webshop. Välkommen in att provsy och så berättar vi mer!

2018-10-12

Tygverket har ett sortiment av ekologiska tyger som vi sträver efter att hela tiden utöka.

OEKO-TEX är en certifiering som många av våra tyger uppfyller kraven för - bland annat hela Liberty's Tana Lawn collection, vår lakansväv och viskostrikåerna. En certifiering från OEKO-TEX reglerar och garanterar begränsningen och uteslutandet av hälsovådliga kemikalier som används i produktionen, läs mer om det här

GOTS är en certifiering som utöver att reglera kemikalieanvändningen i produktionen även reglerar att hela tillverkningsprocessen uppfyller miljömässigt hållbara krav. De garanterar även att arbetsförhållandet för de anställda i produktionens alla led uppfyller kraven som GOTS har satt upp. Läs mer om det här. Tyger som är GOTS-certifierade är bland annat våra enfärgade bomullstrikåer, en del tryckta barntrikåer, lakansväv och bomullssatin. 

2018-10-10

Sidentyger

Nu kan du hitta våra fantastiska broderade sidentyger i vår webbshop! 

Om du varit förbi vår butik på St Paulsgatan 3 i Stockholm har du säkert sett våra härligt fantasifulla sidentyger med broderier. I flera färger och mönster är dessa fantastiska till festkläder eller i kombination med enfärgat.

Sidentyger

Ovan kan du se broderade medaljonger över hela tygvidden på en bakgrund av taft. 


Ovan: Broderad sidentaft med vandrande grenar och blad och blommor i nyanser av grönt och orange mot gult. Med ett storskaligt mönster är detta tyg perfekt till draperier! Nedan: I turkosa och blå nyanser har vi detta färgsprakande tyg i 100% siden. Med ett mer småskaligt mönster passar tyget perfekt till klädesplagg eller detaljer, men även till inredning. 

Besök gärna vår webbshop eller butik på St. Paulsgatan 3 för att titta närmare på dessa och andra broderade tyger i 100% siden! 

2018-09-27

Vi är så glada att nu även kunna erbjuda ett urval av fantastiska tryckta klassiker från Jobs Handtryck! 

Som ni kanske sett har vi i vår webbshop en flik som heter "Svensk Design". Här har vi samlat inredningstyger från de välkända märkena Almedahls, Ljungbergs Textil och Frösö Handtryck. Nu tillkommer även nutida och framtida klassiker från Jobs Handtryck

Konstnärerna Jobs
De kreativa och färgsprakande trycken från Jobs Handtryck har sin bakgrund i Dalarna, och i en särdeles konstnärlig familj. Syskonen Peer, Lisbet och Gocken Jobs föddes i början på 1900talet och tillsammans skapade de företaget, som fortfarande drivs av deras ättlingar.  Lisbet och Gocken Jobs blev båda keramiker och startade en keramikstudio. Peer, å andra sidan, var mer intresserad av textil och började efter andra världskriget trycka systrarnas mönster på vävda tyger. 1944 startade Peer Jobs ett handtryckeri i Västanvik och året därpå lanserades en kollektion på NK i Stockholm under namnet "När skönheten kom till byn". Utställningen blev en succé och Jobs Handtryck var här för att stanna!

Jobs Handtryck har alltid gått sin egen väg. Inte följt med strömmen och inte hoppat på trender. På så vis har man lyckats skapa tidlösa designklassiker, unika i sitt slag.

Jobs Handtryck tillverkar tidlösa klassiska tyger, utan att snegla på vare sig mode eller inredningstrender. Här är det istället konstnärens uttryck och hantverket som står i centrum. Ovan ser du mönstret Kastanj på natur bakgrund, designat av Eva Jobs 1999. Eva Jobs är gift med Peer Jobs och har genom åren bidragit med stora delar av mönster till Jobs Handtryck.

Än idag trycks de blomstrande tygerna helt för hand, precis som vid starten 1944. Konstnärernas mönster står fortfarande i centrum tillsammans med ambitionen att återge dem på allra bästa sätt – tryckning efter tryckning, år efter år.
En viktig del av Jobs filosofi är att fortsätta lansera nya mönster och utveckla nya produkter, tillverkade av de klassiska tygerna.

Du kan hitta tyger som beställningsvara från Jobs Handtryck hos oss på Tygverket.se eller i vår butik på St. Paulsgatan 3 i Stockholm. I butik kan du även titta och känna på de fantastiska kvalitéerna och mönstren!

2018-09-26

Sammetstyger på Tygverket!

För oss på Tygverket finns det inte många mer användbara och härliga tyger än just sammet. Som gardin, draperi, mjuka kuddar eller en hel soffa ger sammeten en lyxig, ombonad känsla. Vi har ett brett utbud av nyanser och kvalitéer, från tunnare sammet till klädesplagg, draperier och kuddar, till tjockare med mer slitstyrka för soffor, stolssitsar och fåtöljer.

OM VÅR SAMMET
Tygverket har ett stort sortiment av sammet i flera nyanser och material. Sammeten som är dominant hos oss är från den Holländska producenten Raymakers, vilka är en högklassig producent av både möbel- och draperisammet med lång erfarenhet.

Hur Vävs Sammet?
Tyget vävs i två lager, med trådar mittemellan som håller ihop de två sidorna. Sedan skärs tyget itu av en knivskarp lång kniv till vad som kallas sammet och färgas i mindre kvantiteter.

J.A. Raymakers & Co har funnits sedan 1776 och representerar det holländska textilarvet med hög hantverksskicklighet, kunskap och innovation. Med en lång erfarenhet i vävd sammet och högsta kvalité på fibrer, struktur och lyster och en vid färgskala är sammetstyger från Raymakers ideala för både draperi, kläder och möbeltapetsering.

På grund av stor risk att sammeten skadas i transport säljer inte all sammet via webbshopen utan endast i våra butiker i Stockholm. De sammetstyger som finns i webshopen är därför bara ett mindre urval på de som inte är lika känsliga i luggen. 

 

2018-09-07

Nu kan du anmäla dig till att gå en kurs i sömnad i vår lilla butik på St Paulsgatan 3 var vi har en sömnadsateljé med klippbord, overlockmaskiner och hushållsmaskiner av högsta kvalité samt, inte minst, rådgivning och handledning av våra fantastiska sömmerskor!

Datum och tider för höstens workshops på Tygverket

Vi hyr ofta ut vår ateljé till syfantaster - erfarna och nybörjare. Du kan komma och använda våra nyservade symaskiner, klippbord och ångstrykjärn och boka ateljén med eller utan handledning. Kurserna erbjuder vi som en fördjupning i att sy bland annat mjuka hattar, klänningar och kjolar. 

Nytt i höst är Liliyas Fickskola, var du får gå igenom olika typer av fickor. Om du har ett mönster du tycker om, men vill ändra detaljer, är fickor ett fantastiskt sätt att lägga till en intressant detalj som dessutom är användbar!

Amanda håller återigen i workshops för A-linjeklänning och A-linjekjol, mycket populära kurser var du lär dig att konstruera klassiska modeller som du sedan kan ändra uti oändlighet!

En annan kurs som inte ska missas är Moas kurser i att sy The Factory Dress och The Camber Set från engelska företaget Merchant & Mills. Ovan är det vår sömmerska Natalia som har sytt utefter mönstret The Factory Dress i härligt smårutigt linne!

Är du mer intresserad av trikå kommer Erika hålla en kurs i hur en syr en basic T-shirt  - ett snyggt standardplagg som beroende på tyg och kvalité som används, kan få helt olika uttryck.
Kajsa kommer även att hålla i kurser att sy leggings och collegetröja - så nu kan du uppdatera hela garderoben, helt efter eget tycke och smak!

Vill du anmäla dig till en workshop? Klicka här!

2018-07-20

Denna vecka har Natalia sytt en härlig klänning i 100% lin av mönstret The Factory Dress från Merchant & Mills. 

Natalia jobbar annars som sömmerska i vår sömnadsatelje på St Paulsgatan 19 var hen syr upp gardiner, överkast, kudd- och dunfodral i en mängd olika material och mått - så det borde inte vara någon överraskning att sömnaden av denna klänning är perfekt i detaljer såsom en bröstficka, uppvikta ärmslut och en fodrad krage! 

Tyget, som är är en av våra tillfälliga sommarvaror, heter Ruta och är ett vävmönstrat smårutigt tyg i 100% lin. Linne passar väldigt bra för knivskarpa detaljer i krage, fickor och de uppvikta ärmarna, men modellen kan även sys i tunn bomull för en helt annan känsla!

Vi har ett stort utbud av mönster från det engelska företaget Merchant & Mills. Deras mönster är klassiska och praktiska modeller av jackor, tunikor & klänningar, byxor och kjolar. Modellerna kan sys i varierande kvalitéer såsom rustikt lin, stadig bomullstwill eller tunn, långfibrig bomull - och på så sätt kan ett mönster få helt olika uttryck i flera plagg!

Vill du veta mer om vad som händer här på Tygverket?

Alla ni som besökt våra butiker i Stockholm vet att vi har modetyger, inredningstyger, sybehör och tapetserarmaterial i parti och minut. För att se vad vi hittar på med nya tyger, eller se när nya tyger har kommit in - följ oss på Instagram!

Ovan kan du se Zamina som sytt en veckad kjol i Libertys långfibriga bomullstyg efter The Assembly Lines mönster Three Pleat Skirt, plus ett par sparkdräkter i de Oeko-tex märkta bomullstrikåer vi har i vår butik på St Paulsgatan 19!

  Varor som nämns i nyheten

2018-07-15

I veckan har Josefin här på Tygverket sytt två nya väskor, en i svart bomullscanvas och den andra i vår charmiga plast med glitter!

Väskor i kanvas och plast med glitter
Här är Josefins praktiska och snygga väskor - perfekta för en dag på stranden eller stranden!

I plasttyget har Josefin sytt en större och en mindre väska med blixtlås. Plasten har inpressat glitter men som väska ser den nästan genomskinlig ut. För er som varit in på vår butik på St Paulsgatan 19 i Stockholm vet ni att vi har mängder av vaxdukar, vävda eller helt i plast. De fungerar helt perfekt inte bara som skyddande och dekorativa dukar för hobbyprojekt eller middagar, men även för att sy väskor av! 


Enkel, praktisk och stilren modell av strandväska i canvastyg 

Den andra väskan är sydd i ett av våra canvastyger, men skulle även kunna sys i ett stadigt möbeltygmarkisväv eller varför inte vår vaxade oilskin

Väskan är sydd i ett lager canvas med en tät sicksacksöm på insidan och är lätt och enkel att packa och bära!

Sydda med raka sömmar och fyrkantiga delar är dessa väskor snabba och enkla att sy - speciellt under en regnig dag i väntan på soligt väder och stranden!

2018-07-04

I år tar Euro-Pride plats både i Stockholm och Göteborg! För att fira detta har vi i Juli och Augusti valt ut favoriterna bland våra nya paljett- och festtyger samt glittriga dekorationer och accessoarer. Så vare sig du behöver en färggrann fjäderboa, ett regnbågsfärgat band, eller ska sy en hel balklänning i sprakande paljetter och glittrande applikationer, har vi vad du behöver!

Paljetter i Parti & minut!"Vågor" paljettyg i förgrunden, detta hittar du i två färgställningar här!

I våra butiker på St Paulsgatan 3 & 19 i Stockholm hittar du hela vårt utbud av festtyger, applikationer, swarowskykristaller och band, men nu kan du även hitta ett urval via vår webbshop! 


Under de senaste veckorna har vi fått in många nya applikationer - fåglar, ormar, insekter och blommor som är maskinbroderade i härliga färgnyanser. De flesta kan enkelt strykas på och kan lika gärna användas på en festklänning som jeansjacka!

Vi har även fått in regnbågsfärgade ripsband i tre olika bredder - perfekta för sista-minuten-dekorationer inför pridetåget!

 

Till sensommarens alla fester kan vi tipsa om att du kan skapa din egen koaff med hjälp av våra kantade hattstommar, swarowski-kristaller och fjädrar av olika kvaliteer och färger. 

Under Juli månad kommer vi att fortsätta fylla på med glitter, glans och accessoarer. Dessa varor är mestadels tillfälliga och när de sålts ut, är de slut - så passa på i god tid!

 

 

 

2018-07-03

Den här veckan har Moa sytt efter mönstret Kimono Jacket från Assembly Line. Tyget Moa har valt är en linne; en tillfällig vara som endast säljs i butiken på St Paulsgatan 19. Modellen går lika bra att sy av Leto, ett mjukbehandlad belgisk linne som är en klassiker och en favorit hos oss. Här hittar ni den. 

MoasKimonoJacket

The Assembly Lines Kimono jacket är lätt oversize, omlott och knyts med band i sidan. Kimonon har raglanärm och två stora fickor fram.

Kimonojacket

2018-07-01

Tygverket samarbetar med Sybingo; ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Vårt mål är att motivera och inspirera till textilt skapande. Läs mer här!

Sybingon

2018-06-27

Veckans Sömnad: Liliyas blommiga viskosklänjingarDenna vecka har vi ännu fler somriga somriga klänningar till allmän beskådan i vår butik på St Paulsgatan 19! 

Till denna veckans sömnad har Liliya sytt hela tre sommarklänningar i två modeller från våra favoriter Merchant & Mills! Du kan hitta dessa tyger här på St Paulsgatan 19 och mönster från Merchant & Mills på St Paulsgatan 3 eller i vår webbshop!

Närbild på Liliyas sommarklänningar

Sommarblomster - tunnt, lätt och luftigt i 100% Viskos, 299:-/m
Glans Jacquardmönstrat lin / viskos, 249:-/m

Till klänningen i tyget Sommarblomster gick det år 1,3m tyg plus mönstret The Camber Set. Till klänningen till höger i glansigt jacquardtyg behövs ca 1,5m tyg plus mönstret The Factory Dress. Den sydda rosetten fram på klänningen är Liliyas eget bidrag till Merchants & Mills design!

 Viskosklänning sydd i mönstret The Camber Set från Merchant & Mills

 

2018-06-20

Anna med sina sommarklänningar

Denna vecka har Anna härifrån Tygverket visat upp sina sommarklänningar och en kjol som hon har sytt!  Vi hoppas ju alla på en solig och varm Midsommarhelg, så både kjol och klänning har vid och sval passform sydda i Liberty Tana Lawn, en fantastiskt mjuk och skön tunn bomull tryckt med mönstren  Crescendo och Strawberry Field

Liberty Tana Lawn Crescendo

Liberty Tana Lawn - Crescendo

Liberty Tana Lawn - Strawberry Fields

 Liberty Tana Lawn - Strawberry Fields

Liberty Tana Lawn - Eben

Amanda har här sytt efter Merchant & Mills mönster The Rugby Dress. I tunn bomull från Liberty med klädda vita knappar och kontrasterande fräscht vit kragdetalj, fungerar klänningen lika bra på jobbet som under en hel dags midsommarfirande!

För dessa sommarklänningar har både Anna och Amanda använt Libertys tunna bomullstyg men du kan även använda våra nya härliga viskostyger från de stora italienska modehusen!

 

 

 

2018-06-06

Månadens varor för Juni är en somrig mönsterfest! Vi har valt ut ett antal små och stormönstrade tyger i lin, bomull och viskos som är perfekta till midsommarduken, badlakanet eller sommarklänningen! Efter värmeböljan vi upplevt de senaste veckorna behövs det... 

Månadens varor är nytt för oss på Tygverket, och består av några utvalda varor från våra butiker på St Paulsgatan 3 & 19. Dessa är tillfälliga varor så finns bara så länge lagret räcker. 

Du kan även hitta våra övriga mönstrade gardintyger här, och ett urval av våra andra modetyger här

2018-05-22

Med anledning av EU:s nya dataskyddsförordning (General Data Protection Regulation, GDPR) anpassar vi vår integritetspolicy från och med den 25e maj 2018, så att du som kund ska veta att vi hanterar dina personuppgifter på ett säkert sätt.

GDPR ställer högre krav på företagen, vilket vi på Tygverket tycker är bra. Det innebär dock ingen större skillnad för dig som kund hos oss.

Tygverket kommer att behandla de personuppgifter du själv lämnar till oss i syfte att fullgöra avtal, förse dig med den information och de tjänster du begärt. Vi lagrar inte uppgifterna längre än vad vi behöver av lagliga eller praktiska skäl.

Antalet personer som har tillgång till uppgifterna är begränsat och vi lämnar heller aldrig ut några uppgifter annat än i sådana fall organisationer ska utföra tjänster åt Tygverket.

Du har enligt GDPR rätt att en gång per kalenderår begära ut de uppgifter som samlats in hos oss. Ifall du vill ha sådan information ska du lämna en skriftlig begäran till oss. Begäran ska enligt personuppgiftslagen skickas underskriven av dig per post, email räcker alltså inte. Du har när som helst rätt att återkalla lämnat samtycke och begära att uppgifterna raderas.

Kontakta gärna richard(at)tygverket.se om du har frågor eller funderingar kring vår personuppgiftspolicy.

2018-05-18

Vintageknappar

Dessa fantastiska knappar visar bara en bråkdel av de fantastiska former och färger vi just fått in i butiken på St Paulsgatan 3! 

Just knappar är fantastiska för att lägga till det där "lilla extra" när du syr klänningar och skjortor inför sommaren. Nu när det är dags att byta garderob från vinterns värmande lager till sommarens luftiga plagg, kan den rätta knappen även ge nytt liv till de där plaggen vi har som kanske inte känns så spännande längre!

Nya vintageknappar online och i butik

Att hitta den perfekta knappen är ofta ett projekt i sig, och nu har vi många att välja mellan i våra butiker. Våra nya vintageknappar kan hittas online och i vår butik i Stockholm på St Paulsgatan 3. 

2018-05-09

Vi som jobbar här på Tygverket har ofta egna syprojekt på gång och det är fantastiskt inspirerande med alla projekt våra kunder har, så från och med nu kör vi igång med vårt "Veckans Sömnad" - projekt!

Denna vecka har Elmina sytt somriga väskor i vår färgglada och slitstarka markisväv!

Planen var att sy en större väska som rymmer allt en kan tänkas behöva för en ledig sommardag i Stockholm. Det betyder bad, parkhäng, picnic och musik, så väskan blev 40 x 30 x 20 cm med rejäla handtag sydda i kontrasterande bomullsband och ripsband.

Detalj, axelremmar i bomullsband och ripsband

Markisväven ligger på 160 cm bredd, är teflonbehandlad och Oeko-Tex-Certifierad samt har en imponerande slitstyrka på 20.000 Martindale. Den fungerar fantastiskt bra till att klä om dynor till båten eller balkongen, men såklart också till ett par slitstarka väskor!

Ovan kan ses "skissen" - färger, mönster och texturer tillsammans.

Med 1 m randing och 40 cm svart Markisväv på 179:-/m och 50 cm oblekt lakansväv på 59:-/m blev det en hel del tyg över, så Elmina sydde väska på väska tills en hel kollektion tog form!

TIPS från Elmina: Att använda rätt symaskinsnål gör sömnaden så mycket enklare! Jag använde en jeansnål storlek 100 (efter 5 brutna nålar)

Du kan hitta sybehören här!

Material till Markisväskorna:
Markisväv: 1,5m för 179:-/m
Lakansväv: 0.5m för 59:-/m
Blått Bomullsband: 3m för 34:-/m
Grönt Bomullsband: 3m för 10:-/m
Grönt Ripsband: 3m för 12:-/m
Jeansnål: 45:-
Totalkostnad för 7 (!) väskor: 495:-

2018-04-25

Nu när sommaren börjar nalkas och löven spricka ut för det tankarna till ljusa sommarkvällar vid grillen. Dessa nya vaxdukar från bland annat finska designföretaget Vallila och svenska Almedahls är perfekta som dukar eller accessoarer till varma sommardagar på stranden!

Helka Vaxduk från Vallila

Denna sprakande färgfest till vaxduk är designad av Tanja Orsjoki för Vallila Interiors. Som en av Finlands mest färgälskande formgivare har hon här inspirerats av trädgården i detta mönster vid namn Helka. Tillverkad i CTC-behandlad bobull på 145 cm bredd kostar Helka 329:-/m. 

Vi har även de välkända mönstren "Sill" och "Pick-nick" från Almedahls som CTC-behandlad vaxduk, plus klassikern "Strawberry Thief" från Morris & Co som beställningsvara. 

Om det skulle vara något mer småmönstrat du är ute efter, har vi ett antal vaxdukar med fantasifulla småskaliga mönster i somriga färgskalor.

Ovan: Mini Feuilles Vaxduk med blått eller grönt tryck på off-white bakgrund samt Mini Citrons Vaxduk, alla tre CTC behandlad bomull, 160 cm bredd och kostar 219:-/m. 

För en mer klassisk look, ta gärna en titt på våra rutiga vaxdukar från Svanefors. CTC-behandlad väv i 100% Bomull i stilrena nyanser. 

Ibland visar datorskärmen avvikande nyanser från verkligheten, så ta gärna kontakt med oss via butik@tygverket.e så skickar vi ett färgprov!

Såklart har vi endast ett urval av våra tyger upplagda på hemsidan, så kom gärna förbi våra butiker på St Paulsgatan 3 och 19 i Stockholm!

 

2018-04-20
Tygverket

Dessa nya markisvävar kommer som enfärgade och randiga versioner, ligger på 160 cm bredd och är tillverkade i OEKO-TEX® certifierad och teflonbehandlad akryl. Med den högre slitstyrkan passar tyget inte bara till balkongskydd, men även till att sy dynor till utemöbler och båtar. 

Svart och beige markisväv

I färger som klassiskt svart, grafisk grå och mjuk beige till somrig turkos, solgul och brandorange, passar tyget att mixa och matcha med ränder och enfärgat. Den täta väven kan även användas till sommarprojekt såsom badväskor, hemmasydda hammockar och vindskydd för stranden!

Markisväven kostar 179:-/m och finns nu i vår webshop här.

Flera färger markisväv

2016-11-10
Kajsa

fredrikapåvinden och withheartshapedbruises har just kört igång höstens Sew along. De syr i Williams och Poppyseed dreams av Tana Lawn från Liberty. 

 

sew along

2016-07-12
Zamina

Nu kommer det äntligen en sömnadsbeskrivning på hur du syr det populära babynestet!

Du behöver detta:

 • 1m tyg på 140-150cm bredd (2m om du vill blanda två stycken tyger eller om tyget har en bredd på ca 112cm)
 • Elefanttyg "Little Darling" 119:-/m
 • Randig manchester "Little Darling" 189:-/m (slut i lager)
 • Vadd på metervara 300g 2,5m 69:-/m 75cm bredd eller 2m på 150cm bredd 119:-/m
 • Snodd 3m 12:-/m
 • Kantband/snedslå ca: 2,6m 8:-/m
 • Dragsko 1st 9:-/st
 • Tjockt bomullsband till väskhandtag ca: 1,8m 29:-/m helt beroende på hur långa handtag du vill ha

 

Du börjar med att rita ut ditt mönster. Längden i mitten ska vara 75cm och bredden 60cm. Rita ut 60 cm i mitten och i nederkant. Markera sedan 15cm på varje sida i nederkant, då blir det 30cm kvar i mitten. Rita sedan ut 15cm rakt ner från mitten av de 15cm på varje sida. Nu har du mallarna för storleken, då är det bara rundningarna kvar.

Jag tyckte att det var lättast att vika mönsterdelen på mitten och använde mig av skräddarlinjalernas böjar för att få till rundningarna. Den stora rundningen upptill klippte jag till lite på frihand och tänkte på att jag inte ville ha den för fyrkantig.

Klipp sedan ut din mönsterdelen och lägg ut den på tyget.

Klipp ut båda delarna och sy sedan en raksöm runt hela delen men glöm inte att lämna en öppning så att du får in vadden och kommer åt att sy på kantbandet som blir nästa steg.

Klipp sedan hack runt de runda delarna så at de lägger sig fint och pressa sedan ut sömnsmånen.

Nu är det dags att sy på kantbandet. Jag valde att sy på en liten spetskant längs med som extra dekoration. Kan va bra att få med den pressade sömnsmånen i sömmen när du syr på kantbandet för att få sömmen extra stark.

Markera sedan ut 15cm från ytterkanten in mot mitten och rita sedan ut ett sträck som du kan sy efter och nåla lite så att tygerna sitter ihop. Sy sedan en raksöm längs med det utmarkerade sträcket. Detta är sömmen som separerar vaddkorven som kommer runt hela nästet och den platta vadden som bebisen kommer att ligga på.


Klipp sedan ut en bit av vadden i samma storlek som innermåttet. Jag tog dubbla lager av vadden så att det blir extra mjukt och skönt för bebisen.

Trä sedan i snodden igenom kantbandet med hjälp av en lagom stor säkerhetsnål.

Ungefär såhär ska det se ut när du kommit så långt. I detta steg sydde jag på väskbanden (om man vill ha det) med två sömmar på varje sida genom lagret av vadden som låg emellan. Det hjälper vadden att hålla sig lite på plats också.

Nu är det dags att trä igenom vaddkorven. Pilligaste momentet... Rulla den så kompakt som möjligt och rulla lite allt eftersom.

Trä igenom den så långt som du kan och trä sedan igenom handen från andra hållet och dra ut den till andra sidan.

Nåla sedan ihop öppningen.

Sy sedan ihop den med en raksöm. Jag tog användning av blixtlåspressarfoten för att komma så nära som möjligt (det var lite pilligt). Man kan självklart sy ihop det förhand också om man vill det eller sy ihop det med ett kantband men tänk då på att ta till lite extra band så att det räcker till det.

FÄRDIGT!